Zemiakový chlieb
- počet porcií: 6
- príprava: 90min
- pečenie: 40min

Postup
Všetky suroviny na chlieb zmiešame aj s kváskom a necháme kysnúť 30min. Z nakysnutého cesta vytvarujeme bochník a dáme do ošatky na chlieb na ďalších 30 min. Potom chlieb vyklopíme z ošatky, narežieme a presunieme na plech do vzhriatej rúry.
Pečieme na 240°C so záparou 10 min. Potom vyberieme záparu a pečieme ďalej na 180°C 30 – 40 minút. Po dopečení chlieb postiekame vodou a necháme vychladnúť.
Kvások:
Zohrejeme mlieko, pridáme čerstvé droždie, med a posypeme trochou múky. Necháme kysnúť 5-10 minút.
Suroviny:
- 100 ml mlieka
- 42g čerstvého droždia
- 1 Pl múky 00
- 1 Pl medu
- 200 g zakysanky
- 200 – 250 g strúhaných zemiakov
- 150 g ražnej hladkej chlebovej múky
- 450 g T650 hladkej múky
- 4čl soľ
- Rasca
- 2Pl oleja
- 1Pl octu
- Chia, slnečnicové alebo tekvicové semiačka
