Slané pletienky
- počet ks: 2
- príprava: 60min
- pečenie: 45min
Postup
Z múky, zakysanky, oleja, žĺtka, soli a pripraveného kvásku si vypracujeme jemné cesto. Cesto musí byť elastické a pružné.
Cesto rozdelíme na 6 častí. Narežeme si malé kúsky, ktoré vyšúľame na pásy a zapletáme ako vrkoč. Takto zapletené pletienky preložíme na plech a necháme nakysnúť cca 30 min. Po nakysnutí potrieme pletienky potrieme bielkom a môžeme posypať hrubou soľou, rascou, sezamom, chia semiačkami, kmínom, makom.
Pečieme 180°C 20 – 30 min.
Kvások:
Zohrejeme mlieko, pridáme čerstvé droždie, lyžičku kryštálového cukru a posypeme trochou múky. Necháme kysnúť 5-10 minút.
Suroviny:
- 100 ml mlieka
- 42 g čerstvého droždia
- 1 Pl hladkej múky
- 1 čl kryštálového cukru
- 200 ml zakysanky
- 2 čl soli
- 100 ml oleja
- 1 žĺtok
- 500 – 600 g hladkej múky